Yoga?

Yoga is de beoefening van houdingen die afkomstig zijn uit India en die goed zijn voor je gezondheid. De theorie waar de oefeningen op gebaseerd zijn, is meer dan 5000 jaar oud.

Asana’s zijn yogahoudingen waardoor je lichaamshouding verbeterd. Zij geven onder andere meer conditie aan ons lichaam en geest.

Pranayama, ademhalingsoefeningen, verbeteren je ademhaling, geven meer energie en tevens ontspanning aan je zenuwstelsel.

Meditatieoefeningen zijn concentratieoefeningen en geven onder andere meer ontspanning, bewustwording en mentale kracht.

Ontspanningsoefeningen geven meer innerlijke rust en ontspanning.

Tezamen vergroten de oefeningen je algehele conditie, verbetert je ademhaling en kan je meer ontspannen. Ook is het mogelijk dat je steeds beter om kan gaan met de dingen in je leven. Kort om: Door yogabeoefening kom je meer inyoga en voel je jezelf goed en lekker.

Yoga voor iedereen
Verder is yoga voor iedereen en iedereen kan ook yoga beoefenen. Mensen met een beperking qua lichaam of geest, hebben in de oefeningen wellicht een aanpassing nodig, om deel te nemen aan yoga. Bij een yogaoefening gaat het er niet om hoe goed of mooi je het doet, maar om het effect van de oefening. Verder wordt yoga overal ter wereld beoefend, door vrouwen en mannen, door christenen, moslims, boeddhisten en noem maar op. De yogalessen zijn geschikt voor iedereen van beginner tot gevorderde in alle leeftijden

Yoga en religie
Yoga is geen religie, maar gebaseerd op feiten waardoor een wetenschap. Bij yoga gaan we er vanuit dat iedereen gelijk is en iedereen goed is zoals hij is. Heb uzelf en uw naasten lief, ontwikkel uzelf op een eerzame manier en zorg goed voor de wereld. Woorden die toch zo deel kunnen uitmaken van de basis van iedere religie? Vandaar ook dat yoga en religie zo goed samengaan. Beoefenaars van yoga geven aan meer verbinding te voelen met hun geloof door de beoefening van yoga. Logisch: alles wat vanuit goedheid wordt beoefend gaat goed samen!

Je-zelf-bewust-zijn
Door de beoefening van yoga zal je meer verbinding gaan ervaren met jezelf en daardoor ook met je omgeving. Als je meer om jezelf gaat geven, meer van jezelf gaat houden, dan pas kan je ook meer van anderen houden. Hoe kan iemand die bijna verdrinkt immers een andere drenkeling helpen? Voor sommige startende yogabeoefenaars kan het best spannend zijn om meer met jezelf in verbinding komen. Vele mensen zijn tegenwoordig zo druk in hun hoofd, dat ze amper meer contact hebben met hun lichaam, met zichzelf. Vaak zie je dan ook dat mensen ‘rust’ zoeken door hun hoofd te laten afleiden door hard te werken, tv of bijvoorbeeld zeer actief sporten. Als je maar even niet hoeft te denken. Yoga is juist andersom, niet naar buiten gericht, maar naar binnen. En dat kan soms best confronterend of spannend zijn! Door meer contact te krijgen met jezelf zal je jezelf (weer) beter leren kennen. Zodat je jouw kwaliteiten, jouw kracht meer kan benadrukken en ontwikkelen. Vanuit daar kunnen we dan ook meer rust vinden in onszelf en onze energie positiever gebruiken.

Waarom yoga?
Yoga is goed voor lichaam en geest. Door de beoefening van yogaoefeningen kom je meer inyoga, meer in verbinding. De oefeningen maken je rustiger en (zelf)bewuster, ze geven je meer energie en je conditie verbeterd, waardoor je jezelf lekker en gezond voelt.

Yogaoefeningen verbeteren de lichaamshouding, het lichaam wordt soepeler en sterker en geven daarnaast een beter concentratievermogen en een heldere geest. De vitaliteit en energie zal toenemen doordat de oefeningen een gunstig effect hebben op het zenuwstelsel, klieren en organen en afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd.

Verder zorgt yoga voor meer bewustwording. Je komt meer in verbinding met jezelf en je omgeving, meer inyoga. In plaats van op de automatische piloot, ‘zweverig’, het leven aan je voorbij te laten schieten of geleefd te worden, kom je meer in je kracht, met beide voeten op de grond te staan. Je gaat bewuster leven en daardoor kan je (nog) meer genieten van al het moois in het leven.

Samengevat:
Yoga heeft een positief effect op:
• Ontspanning
• Ademhaling
• Flexibiliteit
• Conditie
• Aankomen of afvallen
• Tevredenheid
• Bewustwording
• Concentratie
• Genieten

Nadruk op gezondheid en welzijn
De vorm van Yoga die bij inyoga beoefend wordt, heet Sivananda Yoga. Sivananda yogalessen leggen de nadruk op gezondheid en welzijn. Een vorm met het meer rustige Hatha Yoga als basis, terwijl de lessen ook zeker als dynamisch omschreven kunnen worden. Doordat inspanning en ontspanning elkaar afwisselen leer je beter met stress om te gaan en vergroot je tevens je conditie, terwijl je ook relaxt en blij van de yogales komt.